-->

NLP EĞİTİMİ NEDİR?

- Mayıs 09, 2017
advertise here

NLP Eğitimi Nedir?

            İnsanların duygu, düşünce ve davranışlarını daha etkili bir şekilde ifade edebilmesini öğreten bir metod olan nlp eğitimi insan zihninin işleyişi ile ilgili pek çok bilgi ortaya koymaktadır. Düşünmeden gerçekleştirilen eylemlere karşılık insanların duygu, düşünce ve davranışlarını daha bilinçli bir hale getirerek, yapıcı bir şekilde kendilerini ifade etmelerine olanak tanıyan nlp eğitimi iyi iletişim kurmak için etkili bir yöntemdir.

            İnsanın kendisi ve içinde yaşamış olduğu dünyayı daha iyi anlamasını sağlayan nlp kursu bu alanda uzmanlaşmış eğitimciler tarafından verilmektedir. İnsanın eksik olarak görülmediği nlp kursu kişilerin etkili iletişim kurabilmeleri için bir araç görevi görmektedir. Kişisel becerilerin ve yeteneklerin keşfedilip, ortaya çıkarılmasında da etkili bir yöntemdir. Nöro linguistik programlama, beyin dili programlaması ve sinir dili programlaması gibi kavramlar ile tanınan nlp eğitimi insanların düşünme alanını genişletir. Kişilerin algılarını organize edebilmesine yardımcı olur. Bu nedenle kişisel gelişimine önem veren bireyler nlp kursu ile eğitim alarak, sürekli kendilerini geliştirebilmektedir.

            Nlp eğitimleri koçlukta uygulanabilecek niteliklere sahiptir. Çünkü koçlar da bireylerin kendi yetenek ve becerilerini keşfetmelerine, problemlerini çözmelerine yardımcı olmaktadır. Kişisel gelişimde koçluk eğitimi almak isteyenler, bu alanda verilen belirli eğitimlerden geçerek yaşam koçu olabilir. Yaşam koçu denilince pek çok insanın aklına, paralı arkadaşlık ilişkisi gibi yanlış düşünceler gelebilir. Oysa koçlar, koçluk eğitimi alarak kişilerin kendi potansiyellerinin farkına varmalarını sağlarlar.

            Yaşam koçları, kişilerin kendi hayatlarından beklentilerini, önceliklerini, hedeflediklerini, yapmak istediklerini sağlıklı bir şekilde görmelerine yardımcı olur. Bunu yaparken de asla geçmişe odaklanmaz. Çünkü geçmiş geçmişte kalmıştır. Önemli olan gelecekte sağlam adımlar atabilmektir. Bunun için de çözüm odaklı çalışmalar yürütülmelidir. Bireylere verilen koçluk eğitimi kişilerin kendilerini hayata uyumlamalarını sağlamaktadır. Koçluk eğitimini alan bireyler, kendi hayatlarındaki filmin başrolü olurlar.

            Kendilerine koydukları hedefleri tanımlayarak, kişisel gelişimlerini destekleyici adımlar atarlar. Belirlenen hedeflere ulaşabilmek için gereken becerileri kazanmaya çalışırlar. Bugünün işlerini yarına bırakma düşüncesinden vazgeçerek, planlarını harekete geçirirler. Bu sayede güzel çalışan bir öz disiplin sağlamaları da mümkün olur. Hayattaki sorumluluklarının bilincine vararak, daha verimli bir hayat sürdürebilirler. Hayattan aldıkları keyif artar. Çevrelerindeki insanlarla daha sağlam ilişkiler kurabilirler. İkili yakın ilişkilerde aradıkları mutluluğa ulaşabilirler.

            İnsanlar, hayatlarını istedikleri yönde değiştirebilme ve kendilerini her alanda geliştirebilme potansiyeline sahiptir. Sadece bu potansiyelin kendilerinde var olduğunun bilincine varmaları gereklidir. Bu noktada kişilerin koçluk eğitimi almaları veya nlp gibi kişisel gelişim yöntemlerinden faydalanmaları faydalı olmaktadır. Nlp yöntemine göre, iletişimde hata yoktur; yalnızca alınan geri bildirimler vardır. Bu geri bildirimler de iletişim açısından faydalı bilgilerdir. Geri bildirimler sayesinde, uygulanan yöntemin işe yarayıp yaramadığı konusunda birtakım sonuçlara varılması mümkündür. Gerekirse problemin çözümü için yeni çözüm yollarının aranması gerektiğini ortaya koyarak, kişileri çözüme daha da yaklaştırmaktadır.

            Uygulanan NLP teknikleri başta psikoloji, nöroloji, filoloji ve sibernetik gibi çeşitli bilimlerin ışığında geliştirilen yöntemlerdir. Bu yöntemlerin spor, sağlık, terapi gibi farklı alanlarda kullanılabilmesi mümkündür. Bu yöntemler, kişilerin sahip oldukları potansiyel becerilerin ve yeteneklerin açığa çıkartılmasında oldukça etkilidir. Bu teknikte yapılan araştırmalarda, kendi alanlarında başarı yakalamış kişilerin kullanmış olduğu stratejiler üzerinde durulmuştur.

            Buna da modelleme adı verilmiştir. Çünkü davranışları oluşturan yapılar öğrenilebilir, değiştirilebilir ve modellenebilir özelliklere sahiptir. İnsan algısıyla hangi davranışın daha yararlı olabileceğini anlayabilme gücüne sahiptir. Nlp yöntemi, insanın sahip olduğu deneyimleri araştırarak, ortaya koymaktadır. Kişilerin iç dünyalarını ne şekilde yapılandırdıklarını ele almaktadır. Kişilerin kendini tanıması ve etrafıyla iyi ilişkiler kurması açısından oldukça etkili bir yöntemdir.
Reklam Alanı advertise here

Yorumunuz Onaylandıktan Sonra Görüntülenecektir.
EmojilerEmoticon

 

Aramak İstediğiniz Kelimeyi Yazın Ve Entere Basın

Uykusuz Penguen