-->

Aids Hastalığı Nedir?

- Haziran 12, 2017
advertise here

Aids hastalığı nedir?

 Çağımızın en ölümcül hastalıklarından birisi de aids hastalığıdır. Aids hastalığı ilk olarak 1981 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde tespit edilmiştir. Aids hastalığı hıv adı verilen bir virüsün vücudumuza cinsel ilişki, kan yolu, anneden bebeğe doğum sırasında, emzirme yolu dahil birçok faktöre bağlı olarak girmesiyle oluşur.

Peki hiv nedir?

Hıv aids hastalığına sebep olan bir virüstür. Hıv (Human Immmunodeficiency Virus) Türkçe insan bağışıklık yetmezliği virüsü olarak anlamına gelmektedir. Aids hastalığı genelde gelişmemiş ülkelerde daha fazla can almaktadır. Bunun nedeni sağlık şartlarının kötülüğü, insanların eğitim seviyesinin düşük olması, bilinçsizlik vs. Aids hastalığı her yıl binlerce insanın yaşamını yitirmesine sebep olan ölümcül bir hastalık olmaktayken , Aids hastalığının tıpkı kanser gibi bilindik bir tedavi yönteminin bulunamaması ayrıca bir soru işaretidir. Aids hastalığına bulaşan birisinde hemen bu hastalığın belirtileri gözükmeyebilir. Hıv virüsünün vücuda bulaştığı andan itibaren 10-12 yıl da etkisini ancak göstermektedir.

Aids belirtileri nelerdir?

Hıv virüsü vücuda girdiğinde bir ile altı hafta kuluçka dönemine girer. Bu dönemden sonra ilk çoğalma evreleri görülür. Bu evrede hastada akut enfeksiyonuna sebep olur. Ancak bu dönemde klinik belirtiler aids belirtilerine hiç benzemez. Dolayısıyla aids belirtileri görülmediği için kişinin aids hastalığına kapılıp kapılmadığı anlaşılmaz. Aids belirtileri genelde ilk olarak yoğun yüksek ateştir. Lenf bezlerinin büyümesi de aids belirtileri arasında gösterilir. Bunların yanında faranjit, deri döküntüleri, kas veya eklem ağrıları, ishal, baş ağrısı,bulantı ve kusma,pamukçu vb. Gibi aids belirtileri arasındadır. Bu hastalığa yakalanan birisinin kesin hastalık tanısının konması için hıv testi yaptırması gerekmektedir.

Hıv testi nedir?

Hıv virüsünün insan vücudunda tespiti için tek şart kişinin kanından örnek alınarak hıv testi yapılmasıdır. Hıv testi yapılması ve kesin sonuç almak çin tam teşekkülü bir hastane olması gerekmektedir.zira Hıv testi başarılı olması için hıv testi araçlarının tamamı olması gerekir. Peki hıv testinin en bilindikleri nelerdir?

- P24 Hıv testi, en maliyetli testlerden birisidir. Kişinin şüpheli temasında 15-20 gün arasında hemen yapılması gerekmektedir. Bu teste kandaki antijene bakılarak Hıv virüsü tespit edilmeye çalışılır.

-Anti hıv testi, bu hıv testi şüpheli temastan sonra 15 gün içinde yapılmalıdır. Bu hıv testi diğerlerine nazarla kesin sonuçlar vermektedir. Eğer üç aydan sonra negatif sonuç elde edilirse Aids hastalığı hakkında çok net ve kesin sonuçlar bulunabilir.

- Combo Hıv testi, bu test genel manada diğer iki hıv testinin karışımı olarak değerlendirilir. Bu hıv testinde kandaki hem antijene hem de antikora bakılır. Hıv testi sonunda 3 ay sonra negatif veya pozitif sonuca göre kesinlik kazanır. Günümüzde en çok kullanılan hıv testidir.

 Gelelim aids hastalığına neden olan hıv virüsüne,bu virüs ilk olarak Afrika kıtasında bulunan kinşisada görülmüştür. Özellikle yeterli beslenememe ve eğitim seviyesinin düşüklüğü nedeniyle Afrika kıtasında bulunan insanlar arasında  hıv virüsü yayılmıştır. Kısa süre sonra da hıv virüsü Afrika dan tüm dünyaya yayılarak insanlığı tehdit eder duruma gelmiştir. Hıv virüsünden korunma yollarının başında eğitim gelmektedir. Hıv virüsünün yayılmasına nasıl eğitimsizlik neden olduysa virüsten korunma yollarıda eğitim ile olacaktır. Sağlık bakanlığının resmi açıklamalarında hıv virüsü vakalarının ülkemizde de sürekli artarak devam ettiği yönündedir. Özellikle korumasız cinsel ilişkilerde hıv virüsünün bulaşma oranı çok büyüktür. Bununla birlikte yurt dışında gelen gıda malzemeleri, meyve sebzeler dikkatlice kontrol edilmeli ve gerekli Hıv testlerinin yapılarak Hıv virüsü bulunmadığı tespit edildiği zaman yurda sokulmalıdır. Son olarak tüm toplumumuzu aids hastalığı hakkında daha çok bilgilendirerek ve yerli ve milli tarımla yol alıp milletimizin sağlığını tehtid edebilecek faktörleri ortadan kaldırmamız gerekir.

Sağlık konusunda diğer makalelerimizi okumak isteyenler buraya tıklayınız.

Saygılarımla akilgenco. 
Reklam Alanı advertise here

4 yorum

avatar
Halit Yalçın 12 Haz 2017 19:29:00

Bir çok hastalık afrikadan çıkıyor bunun sebebini büyük ülkelere sormak gerek. Gerekli yardım ve ilgi gösterilmediği için bu bölgelerde açlık susuzluk ve bir çok olanaksızlık nedeni ile hastalıklar ürüyor. Ve seyahat yolu ile salgın haline geliyor. Aids Kanserden sonra en ölümcül hastalıklardan biri. Bilgiler için teşekkürleri

avatar

Büyük ilaç şirketlerinin yaptığı en kolay yol daha fazla para kazanmak için ilk önce hastalığı icad et sonra o hastalığa iyi gelen ilacı. Tabi bunu nerde yapıyorlar fakir ülkelerde. Nasıl olsa oradaki ler insan değil. Para kazanmak için bir araç.

avatar

Bende de akıntı başladı bir süredir aids olabileceğimden korkmuştum değil sanırım doktora gitmem gerekiyor.

avatar

Bu tarz hastalıkların tamamı laboratuvar üretimi maalesef. Yani bilinçli olarak yayılıyor. Allah göstermesin ama bilinen tedavisi yok. Tabi ki üretenlerde vardır. Allah onların belasını versin.

Yorumunuz Onaylandıktan Sonra Görüntülenecektir.
EmojilerEmoticon

Bu En Yeni Önceki Yazı
 

Aramak İstediğiniz Kelimeyi Yazın Ve Entere Basın

Uykusuz Penguen