-->

Hayat Boyu Öğrenme Ve Kişisel Gelişim

- Mayıs 10, 2017
advertise here
   
   
      Bilimin, teknolojinin hızla gelişmesi, hayatın daha kapsamlı ve değişik boyutlarıyla yaşanmaya başlaması bilgiye olan ihtiyacı artırdı. Bireyin bilme ihtiyacını karşılamada ve yeni gelişmelere ayak uydurulabilmesi noktasında yaşam boyu öğrenme uygulamaları gittikçe önemini artırarak bireysel ve kurumsal anlamda yeni projelere dönüşüyor. Yaşam boyu öğrenmenin dünyada ve ülkemizde yansımalarını ele aldığımızda yaşam boyu öğrenmenin ne olduğu ve neleri kapsadığını şu şekilde inceleyebiliriz.

Dünyada Yaşam Boyu Öğrenme

            1995 yılında Avrupa Birliğinde kurumsal düzeyde projelendirilen yaşam boyu öğrenme uygulamaları 1996 yılının Yaşam Boyu öğrenme yılı ilan edilmesi ile toplumlara yansıyan bir projeye dönüştü. Bu uygulamalar taslak hainde AB ülkelerine yansıtılırken üye ülkeler kendi bünyelerinde bu projeleri uyarlayarak kültürel ve toplumsal değerler çerçevesinde yeni fikir ve öğretilere dönüştürerek kendi toplumlarında hayat boyu öğrenme kanallarını oluşturmaya başladı.

Türkiye'de Yaşam Boyu Öğrenme

            Dünyadan farklı olarak 2000'li yıllarda ülkemizde yapılandırılmaya başlanan yaşam boyu öğrenme uygulamaları eğitim kurumları eliyle ülke çapında kurs ve örgün eğitim dersler şeklinde topluma anlatılmaya başlandı. Ülkemizde hayat boyu öğrenmenin gelişimini zayıf olduğu düşünüldüğü için 2016'da 2. kez uygulama dalgası oluşturularak ülke çapında 7 uzmanlık merkezi ile eşgüdümlü 40 ilde kurumsal eğitim faaliyetleri ile yaşam boyu öğrenme projelendirilmiştir.

Hayat Boyu Öğrenmenin Avantajları Nelerdir?

            Değişime ayak uydurmayı kolaylaştıran hayat boyu öğrenme yeni nesil ile etkin iletişim sağlama noktasında nesil kuşakları arası bağlantıyı güçlendirir. Bireyin kendini tanınmasını hem kendi hem de mesleği hakkındaki gelişmelerin ne yönde ilerlediğini tespiti ve teşhisi için önemlidir. Yaşam boyu öğrenme zihin gücünü geliştirerek yeni gelişmelere ayak uydurabilen ve devamlı genç kalabilen bir zihin dünyası oluşturur. Yaşam boyu öğrenme toplumsal düzende bilgi aktarımında ve kültür aktarımında yaşanabilecek tıkanmaları önler.

Bireyin Kendini Geliştirme Yolları

            Birey kendini tanıyarak daha başarılı ve daha doyum sağlayabilen bir kişi olmak için bir takım aktiviteleri düzenli olarak yapmalıdır. Bireyin bütün olarak gelişmesi için bu aktivitelerin fiziki ve psikolojik olarak kendini geliştirme yolları iki boyutlu olarak yürütülmesi gerekmektedir. Kendini geliştirme yolları yöntemlerinden ilki zihinsel süreçleri aktif hale getiren bir uygulama olan kitap okumadır.

            Kendini geliştirme yolları belki de en verimli olan yöntem her gün kitap okumadır. Böylece farklı alanlardan farkı dünyaları zihninizde kurabilir farklı fikirleri tanıyabilirsiniz. Kendini geliştirme yolları yöntemlerinden bir diğeri de yeni alışkanlıklar ve hobiler kazanmaktır. Tarza göre değişkenli  gösteren bu alışkanlıklar bahçe düzenleme alışkanlığı olabileceği gibi kitap yazma, resim, müzik ya da çok farklı alanlardan alışkanlıklar kazanarak yeni arkadaşlıklar ve yeni beceriler kazanabilirsiniz. Böylece kendini geliştirme yolları  ile kişisel gelişim anlamında doyum sağlayıcı ve sosyalleştirişi bir gelişim demektir.

Kişisel Gelişim Testleri

            Bireyler kişisel gelişim testleri ile kendilerini tanıyarak hangi yönde eksikliği olduğunun tespitini yaparak kendilerini geliştirebilirler.

Farkındalık Testi

            Hayatın akışı içinde sizi doğruya ve iyiye yönlendirecek şeyleri gözden kaçırabilirsiniz. Neler kaçırdığınız ya da neleri kaçırabileceğinizi anlamak için farkındalık kişisel gelişim testleri ile hayat içinde dikkat edilmesi gereken şeylerin ne kadar farkında olduğunuzu fark edebilirsiniz.

Özgüven Testi

            Kişisel gelişim testleri yöntemlerinden biri de özgüven testidir. Bu yöntemle size birtakım veriler sağlanarak hayat içinde durumlar karşısında neler yapıp neler yapamayacağınızın bilgisi elde edeceksiniz. Kişisel gelişim testleri yöntemlerinden özgüven testi ile verdiğiniz kararlarda ne kadar eminsiniz, sosyal ortamlarda girişkenlik durumu ve dış görünüme ne kadar önem verirsiniz gibi sorularla öz güven durumunuz tespit edilir. Diğer kişisel gelişim testleri ise renk testi, el testi, doğum günü testi ve hiperaktivite gibi testlerdir.
Reklam Alanı advertise here

Yorumunuz Onaylandıktan Sonra Görüntülenecektir.
EmojilerEmoticon

 

Aramak İstediğiniz Kelimeyi Yazın Ve Entere Basın

Uykusuz Penguen