-->

Evimizdeki Mikrop Yuvalari Ve Mikroplarla Savaşma Yöntemi Nedir?

- Haziran 07, 2017
advertise here
   
Temizlik konusunda hemen hemen hepimiz çok dikkatliyizdir. Dikkat de etmemiz gerekir, çünkü temizlik olmazsa sağlık olmaz. Sağlığın olmadığı yerde ne insan kalır ne de yaşanacak bir dünya. Peki insanların kendi evlerinde temizlik namına kullandığı bütün eşyaların aslında mikrop yuvası olduğunu biliyor muydunuz? Çok şaşırtıcı değil mi? Temizlik yapıyoruz ama temizlikte kullandığımız araç ve gereçler hiç de temiz değil. Bu yazımda evimizde temizlik için kullandığımız gereçlerin aslında mikropların evi olduğunu ve bunların nasıl temizlenmesi gerektiğini anlatacağım.
- Mutfak Süngerleri, evinizde yemek yedikten sonra başlıkları mutfak süngerleri ile yakarız. Mutfakta kullandığımız süngerler mikropların en sevdiği evleridir. Birçoğumuz bulaşıkları yıkadıktan sonra süngeri dezenfekte etmemekteyiz. Bu da temizlik yaptığımızı sanıp aslında hiç de bunun öyle olmadığını görürüz. Bu süngerleri genişlemenin en bilinen yönü çamaşır suyuna yatırma ya da limon suyundan yapılmış karışıma bastırma gelir. Pek bilinmeyen bir yöntemi size söylemek istiyorum. Bulaşıklarınızı yıkadıktan sonra bir iki dakika mikro dalga fırınına koyup bekleyin. Yapılan araştırmalarda bu işlemin mikropların büyük ölçüde hatta tamamen yok olduğunu tespit etmişlerdir
-Mutfak Lavabosu, yemeklerimizi yaptığımız sebze ve hayvansal gıdaların temizliğini yaptığımız yer mutfak lavabosudur. Evet yemek yediğimiz yerde en önemli yer olan mutfak lavabosunda baktınız hatta tuvaletten bile daha çok mikrop bulunabilir. Sağlığımızın ne kadar tehdit altında olduğunu siz düşünün. Mutfağınızın lavabosunu kullandıktan sonra lavabo temizleyici ürünleri ile iyice dezenfekte edilmelidir. Daha sonrada kaynar su yapın ve mutfağınızım lavabosunu durulayıp ve  kurulayın. Bu mikropların en aza indirilmesinde size yardım edecektir.
-Kesme Tahtası, yemek yaparken sık olarak kullandığımız gereçlerimizden birisi kesme tahtasıdır. Yeri gelir sebze yeri gelir hayvansal gıda yeri gelir meyve kesme için kullanırız. Yapılan bir araştırmadan size bahsetmek istiyorum. Mutfak tahtalarında bir tuvalet klozetinden yaklaşık 200 kat daha fazla mikrop yaşayabilmektedir. Peki nasıl temizleyebiliriz? Kesme tahtasını elde değil bulaşık makinasından yıkayın. Kesme tahtasının üzerine sirke dökün ve bir gece bekletin. Mutfak süngeri gibi mikro dalga fırınında bekletebilirsiniz. Bu işlemler mutfak gereçlerini mikroplardan koruyabilirsiniz.
-Diş Fırçası, sağlığımız için ağız ve diş temizliği çok önemlidir. Dişlerimizi temizlemek için diş fırçası kullanırız. Diş fırçaları mikropların yuvalanmak istediği yerlerin başında gelir. Diş fırçamızın başkalarının fırçalarına değmesini önleyin. Fırçanızı kullandıktan sonra dik bir şekilde bırakın. Bu işlem suların aşağıya akmasını sağlar ve mikroplar yaşama fırsatı bulamaz. Asla ıslak fırçanızı kapalı bir kaba koymayın. Diş fırçanızı ağzınızı yapmayacak sıcaklıktaki suda da bekletebilirsiniz. Bunlar mikroplardan sizi korumaya yardımcı olur.
-Çamaşır Makinesi, kirlenen çamaşırlarımızı makinede yıkarız. Aslında önlem alınmazsa yıkandığını sandığımız çamaşırlarımız daha çok kirlenir ve mikropların yuvası haline gelebilir. Bu da sağlığınızı tehdit edebilir. Küçük önlemlerle makinemizi dezenfekte edebiliriz. Çamaşır makinenizi en az ayda bir defa boş bir şekilde yüksek ısıda, sirke koyup çalıştırmalısınız. Çamaşır yıkarken iç çamaşırları ile diğer eşyaları birlikte yıkamayın. En önemlisi çamaşırlarınızı asla ıslak bırakmayın. Islak çamaşırda bakteri ce mikroplar çok rahat çoğalabilmektedirler.
- Çöp Kutuları, bütün evlerde evsel atıkları atmak için çöp kutuları vardır. Gerek mutfakta gerekse lavabolarda çöp kutularını kullanırız. Bu kutularda çöplerin birikmesi ile küf ve mikroplar üreyebilmektedir. Çöpleri atmakta bu küf ve mikropların yok olmasını sağlamaz. Çöp kutularınızı çöpleri attıktan sonra fırça yardımıyla yıkayın. Bu temizlik şekli çöp kutularını mikroplardan arındırılır.
-Bulaşık Makinesi, yemekten sonra bulaşıkları elimizde değilde makinede yıkayın derler uzmanlar. Hijyen açısından bu önemlidir. Ancak gerekli özeni gostermediginiz takdirde bakteri ve mikroplar bulaşık makinenizi istila edilebilir. Özellikle makinenin kapı kenarlarına çok dikkat etmelisiniz. Bakteri ve küfler bu yerleri çok severler. Bulaşık makinenizi tıpkı çamaşır makineniz gibi ayda bir sirkeli su ile boş bir şekilde çalıştırın. Bu mikropların ölmesini sağlayacaktır.
- Duş Perdesi, hepimiz temizlenmek için banyo yaparız. Peki banyo yaptığımız yerler temiz mi? Özellikle düş perdeleri bakteri, küf ve mikropların uğrak yerleridir. Bu perdeler kapandığı için sık sık bakteri yuvalarına dönüşür. Bundan kurtulmanın tek yolu her banyodan sonra perdeleri silip kurulamak gerekir.
 Evimizde bu gibi yerlerde saydığımız küçük önlemleri alarak hijyeni sağlayabilirsiniz. Bu hem sizin hemde ailenizin sağlığı için çok büyük bir öneme sahiptir.
Reklam Alanı advertise here

6 yorum

avatar

Bende diş fırçası için çözüm arıyordum bir kutu falan arayışı içerisindeydim yanlışmış öğrendiğim iyi oldu.

avatar

Dis fırçasını en iyi saklama şekli ağızı yakmayacak derecede ılık suda bekletmektir.

avatar

Temizlik adına ince ayrıntıları belirtmişsiniz gerçekten bunlar ben temizim diyen herkes için bilmesi gerekenler. Bir çok kişi bu yazılan maddelere dikkat etmiyor sünger yada çamaşır makinesi vb. gibi. Bilgiler için teşekkürler.

avatar

Böyle şeyleri fazla takmayacaksın. Benim neslim bu konuda çok rahattı. Şurda toprakla oynardık eve girer ekmek yerdik. Sonuç taş gibiyiz maşallah. O yüzden sakınırsan malını, çoluğunu çocuğunu en ufak şeyde hasta olur.

avatar

Evet söylediğiniz gibi birçok kişi temizlik yaptığını zanneder. Aslında daha da kirletir. Şunu unutmamalıyız temizlik malzemelerinin de temizlenmeye ihtiyacı vardır.

avatar

Aslında bir bakıma haklısınız insanın mikroba da ihtiyacı vardır. Ancak her şeyin olduğu gibi mikrobun da fazlası zararlıdır. O yüzden biraz da dikkat etmeliyiz bence....

Yorumunuz Onaylandıktan Sonra Görüntülenecektir.
EmojilerEmoticon

 

Aramak İstediğiniz Kelimeyi Yazın Ve Entere Basın

Uykusuz Penguen