-->

Gelişim Alanlarımız Nelerdir?

- Mayıs 06, 2017
advertise here
Kişisel gelişim insanların doğum öncesinden başlayarak ölüme kadar devam eden zihinsel, bedensel, sosyal yönden olgunlaşma ve çevresel faktörlerin etkisiyle ilerleme kaydettiği yaşa bağlı bir süreçtir. Bireysel farklılıklar önemli bir yer tutar. Bu süreç her zaman ileriye doğrudur, olumludur yani bir kazanım vardır. Tersine yürümez. İnsan her yönden sürekli bir değişim içerisindedir. Büyüme ve çevrenin etkileşimiyle birey bir bütün olarak gelişir. Peki bu bütün hangi parçalardan oluşmaktadır?

 1. Fiziksel Gelişim:
 Döllenmeden itibaren bireyin bedenindeki değişimleri ifade eder. Boyun uzaması, kolların ve bacakların uzaması, büyümeye bağlı kilo artışı örnek olarak verilebilir.

 2. Psikomotor Gelişim:
 Bireyin kaslarının olgunlaşmasıyla kendisinden beklenen motor faaliyetleri yerine getirebilmesidir. Parmakları uzayan bir çocuğun kaslarının olgunlaşmasıyla piyano çalabilecek düzeye gelmesi bu alanla ilgilidir.

 3. Bilişsel Gelişim:
 Bireyin zekâ, algılama, muhakeme etme, yaratıcı düşünme, eleştirme, problem çözme gibir üst düzey zihinsel faaliyetlerini kapsar. Doğuştan getirilen zekâ kapasitesinin çevre ile etkileşime girilerek günlük hayatta nasıl kullanıldığı üzerinde araştırmalar yapan alandır. Problem çözme ve bu çözümü benzer durumlara uygulayabilme, işlemeyen çözümleri eleme, yaratıcı yollar üretme, algılama ve bellekte tutma üzerinde çalışılan konulardır.

 4. Cinsel Gelişim:
 Doğum öncesi dönemden başlayarak cinsiyet hormonlarının salgılanması, ergenlik dönemiyle beraber dişilik ve erkeklik özelliklerinin kazanılması, sürdürülmesi ve üreme davranışlarını inceler.

 5. Ahlak Gelişim:
 Bireyin yaşamında değer verdiği kuralları, ilkeleri ve bunları benimseme sürecini inceler. Zihinsel becerilerdeki ilerlemeye bağlı olarak şekillenir. Kimi araştırmacılara göre evrensel bir süreç izlerken, kimi araştırmacılar ahlakın toplum normlarına göre şekillendiğini kabul etmektedir.

 6. Psikososyal (kişisel) Gelişim:
 Kişilik bireyin doğuştan getirdikleri (huy/mizaç) ile sonradan kazandıklarının (karakter) sentezi sonucu oluşan ve onu diğer insanlardan ayıran temel özellikler bütünüdür. Bireye özgüdür. Psikologlara göre 0-6 yaş aralığındaki yaşantılar bu özelliklerin kazanılmasında önemli bir yer tutmaktadır. Psikososyal kuramlara göre bu süreç yaşa bağlı olarak dönemlere ayrılmıştır. Her dönemde başarılması gereken görevler vardır. Birey bu görevleri başarıyla tamamlamak zorundadır. Aksi taktirde bazı psikolojik sorunlarla karşılaşabilmektedir.

 7.Dil Gelişim:
 Olgunlaşma ve öğrenmeye bağlı olarak ortaya çıkan dil öğrenme sürecini inceler. Bireyler doğuştan dil öğrenme kapasitesiyle dünyaya gelmektedir. Çevrenin etkisiyle dönemler halinde önce ses, sonra hece ve sonra kelimelerden cümlelere ulaşılarak dil öğrenme süreci tamamlanır. 
Reklam Alanı advertise here

Yorumunuz Onaylandıktan Sonra Görüntülenecektir.
EmojilerEmoticon

 

Aramak İstediğiniz Kelimeyi Yazın Ve Entere Basın

Uykusuz Penguen