-->

1990'lı yıllara Damgasını Vuran On Çizgi Film Hangisidir?

- Mayıs 05, 2017
advertise here
   Hepimiz çocukken çizgi film izlerdik. Bir çocuk için çizgi film izlemek en büyük zevktir. Çok iyi hatırlıyorum hafta sonları okula gitmeyince uyumak yerine sabah erkenden kalkar çizgi film izlerdim. Bahsettiğim yıllar 1990’ lı yıllar tabi.O zamanlar tabi böyle günün 24 saati çizgi film yayını yapan kanallar yoktu. Aslında o zamanlar bu kadar fazla kanal da yoktu. Bütün kanallar sabah 10’a 11’ e kadar çizgi film yayınlar daha sonrada yetişkinler ile ilgili yayınlar yaparlardı.
     Bu yazıda izlemekten hiç bıkmadığım, hala bile yayınlanırsa izlemek istediğim 1990’ lı yıllara damgasını vuran on çizgi filmini anlatmak istiyorum.

  1. He-man (Gölgelerin gücü adına!) Bu çizgi film bir çizgi romandan uyarlanarak yayınlanmıştır. He-man'in baş düşmanı İskeletor'dur. İskeletor'un dünyayı ele geçirmeye kötülüklerine karşı He-man kılıcını çeker ve meşhur haykırışı yaparak “gölgelerin gücü adına güç ben de artık” diyerek birden bir kahraman dönüşerek düşmanlarını alt edip dünyayı iskeletor belasından kurtarmaktadır. He-man'in bir de yardımcısı she-ra vardır. Oda tıpkı he-man gibi güçlere sahiptir. Çok sevilen bir çizgi film olduğu için beyaz perdeye de aktarımı olmuş ve 1987 yılında aynı isimle bir de sinema filmi çekilmiştir. Unutamadığım, hala izlemek istediğim çizgi filmler arasında başı çekmektedir. Tüm bunlarla he-man 1990’lı yıllara damgasını vurmuş bir çizgi filmdir.

  1. Turtles (Ninja Kaplumbağalar) Çok beğenerek ve severek izlediğim bir çizgi filmdir. Dört mutant kaplumbağaları ( donatello, leonardo,michalangelo,raphael) eğiten ve kendi de mutant bir fare olan Usta sprinter ana karakterlerdir. Ninja Kaplumbağaların yardım meleği April ve kötü karakter olarak beyin ( kraang), Shredder dir. April insan karakteri dir diğer karakterlerin tamamı mutatntır. Ninja Kaplumbağalar usta sprinter’in yönlendirmesi ile shredder ve beyin'e karşı savaşını soluk soluğa izlerdim. Bir de acıkınca sadece pizza yemeleri, bizim mutfağımıza pizzanın girmesine neden olmuşlardır. Ayrıca kaplumbağa isimleri rönesans dönemi sanatçılarının olması da ayrı bir ironidir. Ayrıca bu çizgi filmin beyaz perdeye uyarlanmış bir sınama filmi de yapılmıştır.

  1. Tsubasa ( kaptan tsubasa) bir çocuğun futbol yaşamına başlayıp, çok iyi bir futbolcu olma yolunda yaşadığı olayları anlatan bir çizgi film. Tsubasa’nın en yakın askdaşları misaki ve genzo'dur. Genel manada film de kötü karakter yoktur. Sadece tsubasa'nın rakipleri vardır. Çizgi filmde fizik kurallarına çok aykırı hareketler olsa da çocuk aklımızla bunların mümkün olduğunu düşünürdüm hep. Bu çizgi filmi izleyip de mahalle maçlarında hemen hepimiz toplara tsubasa gibi vurmaya çalışmışızdır.

  1. Popeye ( Temel Reis) Kurgusal bir karakterdir. Temel reis'in Kaba sakal ile mücadelesini komik bir şekilde anlatan çizgi filmdir. Bir de Temel reisin sevgilisi safinaz vardır. Her bölüm de kabasakal safinazı temel reisten almak için türlü oyunlar, tuzaklar kurar. Tam temel reis yenilecekken imdadına ıspanak yetişir. İspanağı yedikten sonra birden bire güçlenerek safinaz'ı kabasakaldan kurtarır. Hatta bu çizgi film ile ıspanağın gerçekten bu kadar enerji ve güç verir mi diye araştırmalar yapılmıştır. Ancak gerçekte ıspanağın çizgi filmde gösterildiği gibi enerji vermediği kanıtlanmıştır. Çocukların ıspanağı seçmesinde etkili olduğundan annelerin takdirini kazanmıştır. Son olarak şunu eklemek istiyorum, temel reis ve kabasakal her bölüm de kavga ederler ama bu kavgada hiçbir zaman kan dönülmez. Günümüz çizgi filmlerinde ise şiddet ve kan eksik olmamaktadır.

  1. Lucky luke ( Red Kıt) Belçikalı bir karikatürist tarafından kaleme alınan Red Kit başarısından dolayı çizgi filme de uygulanmıştır. Ülkemizde de çok bizim nesil tarafından çok işlenmiştir. Ama karakterleri Red Kıt, Dalton Kardeşler, Red Kıt'in köpeği rintintin ve atı düldüldür. Olaylar vahşi batıda geçer. Red Kıt doğruluk ve dürüstlük timsali bir kovboy dur. Dalton kardeşlerinin yaptığı kanunsuzlukları her zaman  önlemek için çalışmaktadır. Gerek komikliği gerekse de kurgusu çok başarılıdır. Aynı isimle bir sinema filmi de çekilmiştir.

  1. Tom ve Jerry, sevimli bir kedi ve farenin mücadelesini anlatan komedi bir çizgi filmdir. Her bölümde tom, jerry'i yakalamak için tuzaklar kurar ama hep jerry kazanır. Çocuklar tarafından  çok izlenilen bir çizgi filmdir. Bu çizgi filmde bana hep saçma gelen şey, normalde tom ve Jerry hep çıplak gezerler ancak havuza girerken hemen şartlarını giymeleridir.

  1. Road runner : ismini road runner isimli bir çeşit hızlı koşa bilen kuştan alan çizgi filmdir. Tüm bölümlerde bahtsız bir çakal tarafından yakalanıp yenmek istense de her defasında çakal’ı alt etmeyi başarmıştır. Özellikle kayalıklara kapı resmi çizip sonra da o kapıdan içeri girerek çakalı atlatması hep aklımda kalmıştır. Bir de çizgi filmde çakali'ın hesaplamaları beni çok güldürmüştür. Bu hesaplar her defasında boşa çıkması bazen beni bile üzmüştür. Film de çakal tarafından yaptığı planlarda bütün kullanılan araç gereçlerin markası hep acme'dir. Bunu hep düşünmüşümdür.

  1. Şirinler, mavi sevimli yaratıklar olarak bilinirler. Mantardan evleri ve kendi aralarında ki iş bölümü ile sempatik gelmiştir, biz çocuklara.kötü kalpli gargamel ve onun kedisi azmana karşı kendilerini korumak için her türlü çabayı göstererek yaşamışlardır. Şirin baba, güçlü şirin, şirine, sakar şirin, bilge şirin önemli karakterlerdir. Biraz gerçeklik dışıdır ama çocukların sevgisini kazanarak aklımızda yer etmiştir. Sinema filmi de çekilmiştir. Hala da bazı kanallarda çizgi filmleri gösterilmektedir.

  1. Bags bani, çizgi filmlerin en sevimli tavşanı. Elindeki havucu yerken konuşması kendini avlamak isteyen avcıdan her defasında komik bir şekilde kurtulması çocuklar tarafından severek izlenilmiştir.
  2. Garfield, miskin bir kedi olan garfield yemeği çok seven, bir köpeği her daim alt edebilen bir kedi. Çocukken severek izlediğimiz bir çizgi film. Tasarımcısı İtalyan olduğu için pizzayi çok sever ve her zaman pizza yer. İki defa sinema filmi çekilmiştir. Sinema filmi de severek izlenilmiştir.

   1990’lı yıllarda çocukluğu geçmiş birisi olarak, 1990’lı yıllara damga vuran on çizgi film bende çok büyük bir etki yaratmıştır. Eminim sizin de çok severek izlediğimiz çizgi filmlerdir. Kısacası bu çizgi filmler 1990’lı yıllara damgasını vurmuşlardır. 
Reklam Alanı advertise here

Yorumunuz Onaylandıktan Sonra Görüntülenecektir.
EmojilerEmoticon

 

Aramak İstediğiniz Kelimeyi Yazın Ve Entere Basın

Uykusuz Penguen