-->

İnsanların Gözleri Neden Renkli Olur?

- Nisan 15, 2017
advertise here
       İnsanlar bazı etkenlere bağlı olarak birbirlerinden çok farklı göz renklerine sahip olabilmektedirler. Bu etkenler biyolojik olabildiği gibi genetik etkenler de olabilmektedir.
 
 Biyolojik Nedenlerle Oluşan Göz Renkleri

       Biyolojik nedenlerle gözlerin renklerinin belirlenmesinde rol alan faktör gözlerin renklerini oluşturan pigmentin seviyesidir. Pigment göz renklerini belirleyen ve gözün arka tabakalarında bulunan korneanın yapısını etkileyen önemli bir hücresel yapıdır. Melanin seviyesi ile orantılı olarak artan veya azalan pigment seviyesi veya pigment sayısı fazla olan kişilerde göz renklerinin genellikle koyu renkli olduğu tespit edilmiştir. Kahve renkli ve siyah renkli gözlere sahip olan kişilerde bahsettiğimiz bu pigmen isimli hücresel yapının yoğun olarak bulunduğunu delilsiz söyleyebiliriz. Çünkü bu artık bilimsel olarak ispatlanmış bir özelliktir.



  Göz küresinin içinde bulunan ve göz merceğinin arka tarafında olan kornea isimli yapıdaki pigment seviyesinin azlığı ise gözlerin açık renkli olmasına neden olmaktadır. Mavi göz veya yeşil göz hayranlığı olan insanların sevdikleri bu göz renklerinin aslında pigment eksikliğinden kaynaklandığını öğrendiklerinde ne hissedeceklerini merak etmemek elde değil. Ancak ortada bir gerçek var ki göz renkleri açık olan insanların göz renklerini almalarına neden olan pigment eksikliği beraberinde bazı hastalıkların habercisi de olabiliyor.
 
 Genetik Aktarımla Oluşan Göz Renkleri

  İnsanlar erkek ve kadın cinsiyetine sahip iki farklı türe sahip varlıklardır. Üreyebilmesi bu iki farklı türün bir araya gelmesi ile mümkün olan insan nesli, doğumla dünyaya gelen ve birçok özelliğini de kendini dünyaya getiren ebeveynlerinden alan bir varlıktır. Günümüzde bu durum genetik aktarım olarak belirtilmektedir. Genetik aktarımın kökleri ise çok eskilere dayanabilmektedir. 3-5 nesil geride kalmış dede ve ninelerimizin genlerinin onların çocukları ile biz torunlarına aktarılmış olması gayet muhtemeldir. Göz renkleri de genetik aktarımla gelen bir özelliktir.
 
  Yapılan tıbbi araştırmalar koyu göz rengine sahip kişilerden olan çocukların da koyu göz renginde olduğunu göstermektedir. Bir koyu ve bir renkli gözlü ebeveynden gelen genetik aktarımda da çocuklar koyu göz rengine sahip olmaktadırlar. Ancak ebeveynlerin ikisinin de renkli göz rengine sahip olması halinde ancak % 75’lik bir oranla dünyaya gelen çocuğun gözlerinin renkli olması söz konusu olmaktadır. Bu durumda olan çocuklarda birkaç nesil geride renkli gözlü bir dede veya ninenin olması bu çocuklardaki göz rengini % 25 koyu renkli yaptığı ispatlanmıştır. Sonuç olarak şu çıkarımı yapmamız mümkündür. Genetik aktarımla gelen pigment seviyesi gözlerdeki rengin oluşmasında etkili olmaktadır.
Reklam Alanı advertise here

Yorumunuz Onaylandıktan Sonra Görüntülenecektir.
EmojilerEmoticon

 

Aramak İstediğiniz Kelimeyi Yazın Ve Entere Basın

Uykusuz Penguen