Hepimiz sağlıklı bir birey olmak isteriz. Hepimiz ailemizin ve çocuklarımızın bütün hayatları boyunca sağlıklı ve mutlu olmasının temenni ederiz. Sağlıklı yaşam için onlarca kitap binlerce bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Yaşadığımız dönem bilim çağı olduğu için tüm insanlar bilgiyi çok kolay elde ederek sağlık konusunda günümüzde toplumun yüzde sekseni yeterli bilgiye sahiptir. Atalarımızın güzel bir deyişi ile her işin başı sağlıktır. Çünkü bir bireyin hayatını ikame etmesi için en önemli unsur sıhhattir. İşte bu yüzdendir ki her işin başı sağlıktır. Vücudumuzun sağlığının sağlanmasının ilk adımı ağız ve diş sağlığıdır. Vücudunuza giren tüm besinler tamamına yakını ağzımızdan girmektedir.
Peki Ağız ve Diş Sağlığınızı Nasıl Olmalıdır?
En önemli yapacağımız işlem besinlerimizi doğru seçmeliyiz. Özellikle hayvansal gıdalardan yararlanmalıyız. Süt, yoğurt, et, balık, yumurta, fıstık gibi sağlıklı yiyecekler ve içecekler tüketmeliyiz. Şeker, çikolata, kek, kurabiye gibi yiyecekler dişlerimizin üzerine yapışır ve dişlerimizi çürütür. Asitli ve şekerli içeceklerde dişlerimize zarar verir. Şimdi sizin e bunları da yemeden olmuyor ki arkadaş dediğinizi duyar gibiyim. Aslına bakarsanız bende bu yazdıklarımı pek uyguladığım söylenemez. Bizim yapabileceğimiz en basiti bu saydıklarımızı yedikten sonra dişlerimizi yeterince ve özenli bir şekilde fırçalamaya çalışmalıyız.
Özelikle şekerli veya yapışkan gıdaları yedikten sonra dişlerimizi fırçalamalıyız. Dişlerimizi fırçalamıyorsak ağzımızı şu ile çalkalamalı veya bir bardak şu içmeliyiz. Her sabah kahvaltıdan sonra ve akşam da yatmadan önce dişlerimizi fırçalamalıyız.
Doğru Bir Diş Fırçalama Tekniği Nasıl Olmalıdır?
- Diş fırçamızı ıslatmadan fırçamızın üzerine bezelye tanesi kadar diş macunu koymalıyız.
- Dişlerimizin iç yüzeylerini, diş etimizden dişe doğru süpürür gibi fırçalarız.
- Ön dişlerimizin iç yüzeylerini, diş fırçamızı dik tutarak fırçalarız.
- Dişlerimizin yemek yediğimiz girintili çıkıntılı kısımlarını ileri geri hareketlerle fırçalarız.
En önemlisi de dişimiz ağrıdığı zaman hekimimize gitmemektir. Ağız ve diş sağlığımız için her altı ayda bir diş hekimine gitmeliyiz. Diş hekimimiz bizlere diş bakımının nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgi verir. Dişlerimizi çürüklerden koruyacak önlemler alır. Diş hekimimiz gerektiğinde dişlerimize florür uygulayarak diş çürümelerinin önüne geçmesi için tedavi uygular.
Bir de şunu belirtmeden bitirmek istemiyorum. Özellikle sağlıklı bir nesil yetiştirmek istiyorsak bu yazdığımız hususları çocuklarımıza uygulayarak onların bu gerekleri bir alışkanlık haline getirerek hayatlarına tatbik etmelerini sağlamamız lazımdır. Çocuklarımızın en önemli öğrenme yolu model alarak öğrenme olduğu için ilk önce bu sağlık uygulamalarını bizim yapmamızdır. Daha sonra göreceğiz ki çocuklarımız da bu uygulamaları kendiliğinden yaptıklarını göreceğiz.
Reklam Alanı
Yorumunuz Onaylandıktan Sonra Görüntülenecektir.
EmojilerEmoticon