-->

DÜNDAR BEY NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

- Nisan 14, 2017
advertise here
   
   
       Yayınlandığı günlerde reyting rekorları kıran Diriliş Ertuğrul dizisini sevmeyenimiz yoktur herhalde. Tarihimize ışık tutan başarılı bir yapım olan Diriliş Ertuğrul dizisini yurt dışında da çok büyük bir izlenme oranına sahiptir.
      Bilindiği üzere son yayınlanan iki bölümde Ertuğrul Gazinin kardeşi olan Dündar Bey bizans tekfurunun elinde esir halde bulunmaktadır. Ertuğrul Gazi de kardeşi Dündar Bey’i kurtarmak için Karacahisar Kalesine baskın düzenlemektedir. Diziyi severek izleyenlerin kafasında şu soru var acaba Dündar Bey ölecek mi? Dündar Bey nasıl ölecek?
     Diziyi severek izleyenler için küçük bir araştırma yaparak bu merakları gidermek istedim. Ertuğrul Gazinin kaç kardeşi vardır? Yaptığım araştırmada Ertuğrul Gazi’nin toplamda üç erkek kardeşi bulunmaktadır. Bunlar Sungurtekin, Gündoğdu ve Dündar Beylerdir. Zaten geçen sezon ki bölümde Sungurtekin ve Gündoğdu Beyler Ertuğrul Gaziden ayrılarak ilk önce Bitlis’in Ahlat ilçesine oradan da orta asya ya giderek tarih sahnesinden çıkmışlar. Bunun üzerine Ertuğrul Gazi annesi Hayime Ana, en küçük kardeşi Dündar Bey ve Ertuğrul Gazi'ye tabii olan obanın diğer kişileri ile birlikte göç etmiş ve bizans sınırı olan Bilecik taraflarına yerleşmişlerdir. Ertuğrul Gazinin kaç karısı vardır? Ertuğrul Gazi hayatında sadece bir kere evlenmiştir ve karısının ismi de Halime Sultandır. Peki Ertuğrul Gazinin kaç oğlu olmuştur. Ertuğrul Gazinin üç çocuğu vardır. Bunlar Gündüz, Osman ve Savcı Beylerdir. Zaten ortanca çocuğu Osman Bey Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu olan Osman Gazidir. Ertuğrul Bey'e kim gazilik unvanı vermiştir?  Ertuğrul Gazi ve alpleri bizans sınırında haçlılara karşı pek çok baskın düzenlemiş, bizans tekfurlarına karşı birçok başarı kazanmıştır. İşte bu yüzden de  Selçuklu Sultani Alaaddin Keykubat tarafından gazilik unvanı Ertuğrul Bey'e verilmiştir.


       Gelelim Dündar Beyin dizide ölüp ölmeyeceğine. Dizi severler için müjdeli bir haber vereyim. Dündar Bey bizanslılar tarafından öldürülemeyecektir. Ertuğrul Gazi tarafından kurtaracaktır. Peki Dündar Bey hain mi? Dizide de gösterildiği gibi Dündar Bey Güneyli Hatuna aşık olmuş ama Günyeli Hatun ona ihanet etmiş ve bizanslılara esir düşmesine neden olmuştur. Aslında Dündar Bey hain falan değildir sadece aşk gözünü birazcık kör etmiştir. Ancak daha sonra oda gerçekleri görecektir.
     Bilindiği üzere Ertuğrul Gazinin üç oğlundan biri olan Osman bey gerek yiğitliği gerekse cesaretinden dolayı Ertuğrul Gazi'nin ölümünden sonra beyliğin başına geçerek asırlarca dünyaya hüküm süren Osmanlı İmparatorluğunu kuracaktır. Dündar Bey de kendisine biat edecek ve uzun yıllar obasına hizmet edecektir. Gelelim Dündar Beyin nasıl öldüğüne. Osman Gazinin amcası Dündar Bey bütün gücüyle Osman Gaziye yardımcı olmuştur. Ancak bir süre sonra Osman Gazi ile Dündar'ın araları açılmış, özellikle Köprü-Hisar yöresine yöneltilen saldırılar karşısında Dündar, Osman Gazi'ye cephe almıştır. Bu konuda bütün gaziler Osman Gazi ile aynı düşüncede oldukları halde Dündar bu sefere karşı çıktı. Dündar, Köprü- Hisar'ın alınmasının bir yandan Germiyan Beyliği'nin, bir yandan da Rum tekfurlarının düşmanlığına yol açacağını ileri sürüyor ve bu düşüncesinde ayak diriyordu. Bu karşı düşüncenin kuvvetleri arasında ayrılık ve anlaşmazlık yaratacağını anlayan Osman Gazi, sinirlenerek amcasını bu toplantıda bir okla öldürmüştür (1302). Tabi ki bu olaylarla ilgili kesin bir yazılı belge bulunmadığından Dündar Beyin nasıl öldüğüne dair bilgi bulunmamaktadır. Nitekim tarihçiler tarafından dile getirilen genel bir söylem Dündar Beyin yeğeni Osman Gazi tarafından öldürüldüğüdür.
Reklam Alanı advertise here

Yorumunuz Onaylandıktan Sonra Görüntülenecektir.
EmojilerEmoticon

 

Aramak İstediğiniz Kelimeyi Yazın Ve Entere Basın

Uykusuz Penguen