-->

Türkiye'nin En Genç Şelalesi Nerededir?

- Mayıs 01, 2017
advertise here
    Anadolu, insanlığın var olduğundan buyana her zaman medeniyetin beşiği olmuştur. Bütün medeniyetlerin sahip olmak istedikleri, uğruna savaş verdikleri cennet mekan yurdudur, Anadolumuz. 1071 yılından bu yana ve sonsuza kadar da Türk yurdu olarak kalacaktır.
    Vatanımızın her bucağı, her köşesi ayrı bir güzellik, ayrı bir görülmeye, gezilmeye değerdir. Bu yazımda siz değerli okuyucularıma gördüğüm ve çok etkilendiğim bir yer hakkında bilgi mahiyetinde bir yazı kaleme almaya karar verdim. Kamu görevlisi olduğumdan dolayı mecburi hizmet olarak şark görevimi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'inde Şırnak İli Silopi İlçesinde ifa ettim. Bu sayede güneydoğuyu ve doğu anadoluyu gezme fırsatı buldum ve size de kesinlikle oraları gezmeyi görmeyi tavsiye ediyorum. Bir kere daha bile bir vatana sahip olduğumuz için Allah'ımıza ne kadar şükür etsek az olduğunu anlayacağız.

    Gelelim bu gezilmesi, görülmesi gereken yerin neresi olduğuna. Bahsetmiş olduğum bu yer azizlerin şehri eski adı El-Aziz olan şimdilerde gakkoşlar diyarı Elazığ'ın Keban ilçesinde bulunan Çır Çır Şelalesi’ dir. Elazığ'a 50 km uzaklıkta bulunan Keban ilçesinde bulunan Çır Çır Şelalesi hem doğa güzelliğe, hem de nefis alabalık restoranlarıyla ziyaretçilerini mest ediyor.

      Çır Çır Şelalesi Nasıl Oluştu?


    Çır Çır Şelalesi, bilindiği üzere Keban Barajının inşa edilmesinden sonra oluşan dünyanın en genç şelalesidir. 1965 yılında barajın inşaatına baslanmış, 1974 yılında ilk dört enerji tribünü aktif hale getirilerek enerji üretimine başlamıştır. 1981 yılında da son diğer dört tribün daha etkinleştirilerek barajın tam kapasite ile enerji üretimi hayata geçirilmiştir. Elazığ İlinin Keban İlçesinde bulunan Keban Barajı Türkiye'nin Van, Tuz ve Atatürk Barajı göllerinden sonra dördüncü büyük gölüdür. Bunlardan Van ve Tuz gölü doğal, Atatürk ve Keban Baraj Gölü yapay göldür. Keban Barajının tam kapasite ile çalışmasıyla baraj gölünün suları yükselmiş ve yükselen bu sular bir dağın içindeki çatlaktan sızarak Elazığ'ın Keban İlçesinden  çıkarak tekrardan Keban Barajına akarak Şelalenin yolculuğu tamamlamaktadır. Dağın zeminine yakın yerinde bulunan çatlaktan sızan coşkulu su fışkırarak Türkiye’nin hatta dünyanın en genç şelalesini meydana getirmiştir.
      
       Çır Çır Şelalesi’ne Nasıl Gidilir?


    Bu muhteşem doğa harikası yere nasıl gidileceği konusuna gelirsek, İstanbul, Ankara ve İzmir illerinden tarifeli uçak ile Elazığ Havalimanına oradan da kara yolu ile 50 km uzaklıkta bulunan Keban ilçesine gidildiğinde tabelalar sizi tam da şelalenin önüne kadar getiriyor. Bence sizde bu hafta sonu alın ailenizi ve bu doğa güzelliğini görmeye gidin.

      Yapmadan Gelmeyeceğiniz Şeyler Neler?


     Çır çır Şelalesine geldiniz ne yapacaksınız? Öncelikle şelalenin etrafında yürüyüş yolları mevcut. Bu yollardan yürüyerek şelalenin keyfini çıkarabilir,muhteşem doğa harikasının tadına varabilirsiniz. Suyun sesi tüm heybetiyle sizlerin stresinizi ve sıkıntılarınızı söküp atacaktır. Şelalenin etrafını gezdiniz artık iyice karnınızın acıktığını hissettiniz, peki ne yiyebilirsiniz? İşte tam burada imdadınıza Çır Çır Şelalesi Alabalık Tesisleri yetişiyor. Taze alabalıklardan muhteşem lezzetli yemekler yapılmakta ve sizlerin damak tadına hitap etmektedir. Balığın her türlü yemeği mevcut bu tesislerde. Bildiğiniz kırmızı et ile ne tür yemek yapılmakta ise burada balık ile aynısı yapılıyor. Balık sote, alabalık adana, kiremitte balık, balık pidesi ve sayamadığım bir sürü çeşit. Ama bana sorarsanız benim favorim balık sotedir. Böyle bir lezzet bir daha başka bir yerde bulamayacağınızdan eminim. Evet karnımızı doyurduk. Şimdi gezilerin olmazsa olmazı fotoğraf çekme. 

Bu güzel anıları ölümsüzleştirmeden buradan ayrılmayın derim. Bir de tabi hadiyelik eşya. Eminim sizde benim gibi gezdiğim gördüğüm her yerden hatıra kalsın diye o yöreye ait bir kaç hediyelik eşya alıyorsunuzdur. İste Çır Çır Şelalesinden ayrılırken hediyelik eşya almayı da unutmayın. Ayrıca taze taze alabalık yakalayıp evinize de götürebilirsiniz. Ha birde buralara kadar gelmişsiniz hemen yakınındaki Keban Barajını ziyaret etmeyi unutmayın.
    Evet, geldik muhteşem doğadan ayrılmaya. İnanın geldikten sonra insanın ayrılası gelmiyor buralardan. Anadolu insanının sıcak kanlılığı, misafir perverliği tümüyle açığa çıkıyor burada. Germektende yasadığımız bu coğrafya dünyanın en güzel yeri. Hani hepimizin içinde bir uhdedir, dünyanın başka yerlerini görmek, gezmek. Evet tabi ki oralara da gidilmesi gerekiyor, başka kültürler de tanıması gerekiyor insanın; lakin benim görüşüm Türkiye'mizin o kadar keşfedilmeyi bekleyen yerleri varken buraları gezip görmeden ben ülkenin bir adım ilerisine gitmemiz yanlış olur.
Reklam Alanı advertise here

Yorumunuz Onaylandıktan Sonra Görüntülenecektir.
EmojilerEmoticon

 

Aramak İstediğiniz Kelimeyi Yazın Ve Entere Basın

Uykusuz Penguen