-->

Renk Nedir Ve İnsan Psikolojisine Etkisi Nelerdir?

- Nisan 27, 2017
advertise here
   Renkler hayatımızda ne anlama geliyor? İnsan psikolojisine etkileri nelerdir? Neden ruh halimize göre her gün farklı renkli elbise giyeriz? Aslında renk dediğimiz şey gerçekte var mi? Gördüklerimiz gerçekten de bur renk mi? Yoksa cisimlerin üzerindeki ışıkların bir yansıması? Ya da sadece bur göz yanılması mi? Kendimi var hissettiğimden beridir hep bu soruları sorarım kendime. Bu yüzden de renkler üzerine ve renklerin insan psikolojisinde ne gibi etkiye sahip olduğunu kendimce araştırdım.
     Öncelikle renk nedir sorusuna cevap verelim. Tabi bu cevabı bilim adamları veriyor. Renk dediğimiz kavramın en basit açıklaması, cisimlerin üzerine ışığın vurmasıyla ortaya çıkan yansımanın göz retinamızca algılanarak beynimize gönderilen sinyalin beynimizce verilen anlama renk deriz. Görüldüğü gibi renk dediğimiz kavram sadece bir yansımadan ötürüdür. Yani kendimiz tarafından kabul edilen kırmızı renk başka bir insan için farklı bir renk olabilir. Tamamen beynimize gelen yansıma  sinyallerin beynimiz tarafından nasıl algılandığına bağlıdır. Mesela renk koru diye tabir edilen kişilerde renkler normal insanlara göre daha farklı algılanmaktadır.

     Peki renklerin bizler üstündeki etkileri nelerdir? İnsanların giydikleri elbiselerin, yaşadıkları yerlerdeki kullandıkları renkleri insanların ruh hallerini ve nasıl psikolojiye sahip olduğu konusunda bize bilgi verebilir. Örneğin hayat dolu insanlar canlı renkler giymeyi sever. Daha sakin ya da karamsar kimseler daha soğuk renkler giyinmeyi severler. Tabi renklerin hangilerinin sıcak hangilerinin soğuk olduğunu biz bilemeyiz. Böyle bir tasnifi yapmaya da muktedir değiliz. İnsanoğlunun var olduğundan buyana renklerin psikoloji bilimi ile her daim bağlantısı kurulmuştur. Renklerle insanların ruh hallerini açıklanmaya çalışılmıştır. En basitinden suçlu insanların cezalarını çekmek için koyuldukları ceza evlerinde genelde soğuk renk diye tabir edilen renkler kullanılmıştır. Zira buralarda soğuk renkler kullanıldığı için o insanlar sakinleşir ve taşkınlık yapmaya çalışmazlar. Yine eğitim öğretim yapılan binanların içleri de soğuk renkle boyanarak öğrencilerin derslerde daha sakin ve dikkatli olmaları amaçlanmıştır. Bunun dışında eğlence yerleri ve turizm tesislerinde daha canlı renkler kullanılarak insanların dikkatleri çekilmek istenmiştir.
     İnsanlar var olduğundan buyana renkleri tasnif etmişlerdir. Renkleri genelde iki kategoride incelemişlerdir. Bu da herkesin bildiği gibi sıcak ve soğuk renkler kategorileridir. Sıcak renkler kırmızı,sarı,turuncu vs. Soğuk renkler ise mavi,yeşil,mor vs. dir. Biz insanlar duygularımızı renklerle ifade ederiz. Mesela sevinçli kişiler canlı yani sıcak renkli, üzüntülü kişiler ise de soğuk renkli elbiseler giyerler. Özellikle yabancı filmlerde de çok sıkça rastladığımız sahnelerden birisidir, cenaze töreninde herkesin siyah giyindiği. Mesela gelinler düğünlerinde beyaz giyerler en mutlu günleri oldukları, için damatlar ise siyah giyer onlarında en kötü günü olduğu için diyeceğim ama bence o sadece bir gelenek. En basit bir örnek te psikolojisi bozuk bir çocukla normal bir çocuğun yaptığı resimlerde kullandıkları boya renkleri çok farklı olur. Bu da renklerin bizim yaşamımızda bizim nasıl bir psikolojiye sahip olduğumuzu başkalarına aşikar eder.
Reklam Alanı advertise here

Yorumunuz Onaylandıktan Sonra Görüntülenecektir.
EmojilerEmoticon

 

Aramak İstediğiniz Kelimeyi Yazın Ve Entere Basın

Uykusuz Penguen