-->

Hayatımıza Giren İlk Cep Telefonu Marka ve Modeller Nelerdir?

- Mayıs 28, 2017
advertise here
   Teknolojinin gelişmesi ile artık yaşam çok kolay hale geldi. 300 tonluk bilgisayarlardan mikro çiplere uzanan bir hikaye. Bu hikaye aslında çok uzun bir zaman da sürmedi. Teknoloji son elli yılda inanılmaz  bir gelişme göstererek hayatımızın her alanına nüfuz etmeye başladı. Özellikle bilgisayarın cep telefonuna entegre olmasıyla hemen hemen herkes cebinde bir bilgisayar taşımaktadır. Ülkemizde gelişen teknolojiden nasibini alarak çok büyük gelişmeler kaydetmiştir. 1990’lı yıllarda ülkemize gelen ilk cep telefonu ile iletişim alanında adeta bir devrim olmuştur. İlk cep telefonun gelmesiyle gsm operatörleri kurulmuş bu inanılmaz değişime ayak uydurulmuştur. Şöyle biraz geriye giderek hayatımıza giren ilk cep telefonu marka ve modellerini hatırlamak istedim. Bu yazımda ülkemizde kullanılarak ilk cep telefonu marka ve modellerini anlatmaya çalışacağım. Şöyle 20 yıl geçmişe giderek iletişimde kullandığımız ilk cep telefonları nelerdir bir hatırlayalım.

1-  Ericsson gh 337, ülkemizde kullanılmaya başlanılan ilk cep telefonlarından birisi. Kalabalığı ve ağırlığından dolayı halk arasında araba takozu olarak adlandırılmıştı belli bir zaman sonra. Ama o günkü teknoloji ve imkanlar doğrultusunda bizlere inanılmaz geliyordu.
2-  Ericsson a1018, Türkiye de kullanıma sunulan ilk cep telefonları arasında Ericsson a1018 önemli bir yere sahiptir. Zira genellikle hepimizin ilk göz ağrısıydı. Yine kalabalığı ve ağırlığı fazla olsa da hava atmak için yeter de artardı o zamanlar.

3-  Ericsson gh388, tam bir takoz örneği daha size. İlk cep telefonlarındandır ülkemizde kullanılan. Ne çekerdi ne de ses giderdi karşı tarafa. Mecburen kullanırdı yokluktan.

4-  Nokia 3110, Nokia efsanesinin ülkemizde kullanılan ilk cep telefonudur. Hem boyutu hem de çekiş yönünden Ericsson dan daha iyi olduğu söylenebilir. Tabi bu da takoz sayılmaktan kurtulamamış bir modeldir.

5-  Nokia 5110, bu model Nokia'nın o zamana değin ürettiği en kullanışlı telefonuydu. Gerek boyutunun biraz küçülmesi yeni özellikler eklenmesi sebebiyle tam bu efsane. Hele bir de o yılan oyunu yok mu? İlk defa hem bir iletişim cihazı hem de eğlenceli oyun arkadaşımızdı. Hala bile olsa oynamak isterdim.
6-  Nokia 6110, görüntü itibariyle nokia 5110 'un biraz daha kibar şekil verilen bir telefondu. 5510 dan tek farkı bu değildi tabi ki. En önemli özelliği kızıl ötesi seçeneği ile aynı özelliklere sahip telefonla dosya alışverişinde bulunabiliyordu. Bu özellik o zamana değin kullanılan ilk olmuştu. Bu model de ülkemizde kullanılan ilk cep telefonu modelidir.

7-  Panasonic gd92, bu modeli ilk 1997 yılında abim aldığında görmüştüm. Hem inceliği hem hafif oluşu çok hoşuma gitmişti. Çok bir özelliği yoktu ama görünüşü çok tatlıydı. Gizli gizli elime alır tuşlarıyla oynardım. Efsaneleşen ilk cep telefonu markalarından biriydi. Bir de reklamlarında Cem YILMAZ oynardı. Bayağı sükse yapmıştı.

8-  Ericsson T10, 1990'lı yılların ülkemizde kullanılan en kibar ilk cep telefonuydu Ericsson T10. Açılan bir kapağı ve değişik renk seçenekleri nedeniyle tutulan bir model idi. Ericsson markalarındaki tek satırlık ekran ve 140 karakter sınırlı mesaj yazma kuralları halen aşılabilmiş değildi.

   Bunların yanında gazetelerin o zamanlar kupon karşılığında verdiği siemens, alcatel marka cep telefonları da vardı. Bu markalarda ilk kullanılan cep telefonları arasındaydı. 1990'lı yıllarda ülkemizde kullanılan ilk cep telefonu marka ve modellerini anlatmaya çalıştım. Ülkemizde kullanılan ilk cep telefonları gerçekten bir efsaneydi. Cep telefonları ile beli bir dönem moda bile şekillenmişti. Çok değerliydi o zamanlar cep telefonları. Pek kimsede yoktu. Sahip olanlarda kemerlerinde bir kılıf alarak oralarda muhafaza ederlerdi. İnsanların bir birine hava atması da bu ilk kullanılan cep telefonları ile olmuştur.
Reklam Alanı advertise here

1 yorum:

avatar

nereden nereye teknoloji çok hızlı ilerliyor www.uguragirgol.com

Yorumunuz Onaylandıktan Sonra Görüntülenecektir.
EmojilerEmoticon

 

Aramak İstediğiniz Kelimeyi Yazın Ve Entere Basın

Uykusuz Penguen