-->

Çocuklarınıza Nasıl Özgüven Yüklemesi Yapılabilir?

- Mayıs 25, 2017
advertise here
     

    Çocuklarımız bizim için çok değerlidir. Bir devlet için millet ne ise aile için çocuk o demektir. Çocuklar bir milletin geleceği olduğu için onların iyi yetişmesi gerekmektedir. Sağlam sorumluluk duygusu içinde büyütülerek ülkesine yararlı birey olmaları yönünde çalışma yapılmalıdır. Ayrıca çocuğumuza sağlam bir özgüven aşılamalıyız. Peki bir çocuğa özgüven nasıl verebiliriz? Çocuğumuzun nasıl özgüveni yüksek bir birey olarak büyümesini sağlayabiliriz? Bu yazımızda bir çocuğa özgüven nasıl aşılanabilir maddeler halinde anlatmaya çalışacağız.
  1. Çocuklarınızı yermeyin. Onların eksik yanlarını onları aşağılayarak değil de daha çok bir oyun gibi anlatarak eksikliklerinin farkına varmalarını sağlamalıyız. Çocukların eksikliklerini nasıl tamamlayabileceklerini kendilerine yine bir oyun gibi anlatarak onları desteklemeliyiz. Çünkü çocukların hayatlarında oyun çok büyük bir yer tutar. Hemen hemen her şeyi oyun oynayarak öğrenirler.
  2. Onlardan beklentilerinizi makul seviyede tutun. Yani çocuklarınızın seviyesi nasıl ise neye yetiyorsa o yönde bir beklenti içinde olun. Örneğin çocuğunuzun zeka seviyesi ortalama bir seviyede ise ondan çok yüksek puanlar ve iyi bir üniversite kazanmasını ya da çok iyi bir okula gitmesini beklememeliyiz.
  3. Çocuklarınız ile bol bol aktivite yaparak birlikte zaman geçirin. Ailesinin kendisiyle zaman geçiren çocukta öz güven hep yüksek olmuştur. Çocuk kendisiyle istediği aktiviteleri yapan anne ve babasını daha çok sever ve onların istediklerini çok daha rahat yerine getirebilir.
  4. Onların önemsediği şeyleri sizde önemseyin. Çocuklara göre bazen çok önemli olan şeyler bizim için hiçte anlamı olmayabilir. Mesela bazı çocuklar için değişik taşları toplamak onları biriktirmek çok önemlidir. İşte tam burada ebeveynler de çocukların bu küçük ilgi alanlarına saygı duyarak onlar ile birlikte hareket etmelidirler.
  5. Evinizde iletişim kanallarınız hep açık olsun. Hayat karmaşasından bazen çok yoruluyor ve eve geldiğimizde yeri geliyor ne anne ne baba hiç konuşmuyor. Çocuklarımız bize ne kadar yaklaşırsa ne kadar bizimle konuşmak isterse ondan uzak kalıyoruz. Hayatımızda işimizden ve kazancımızdan çok daha önemli olan bir şey varsa çocuklarımızdır. İletişim olmayan evde büyüyen bir çocuk içine kapanır, özgüveni hiç iyi olmayan konuşmayan bir birey olur.
  6. Her çocuğun kendine haiz yetenekleri ve kabiliyetleri vardır. Bazı çocuk resim bazı çocuk müzikten hoşlanır. Bu örnekleri sonsuza kadar açabiliriz. Bu bağlamda ebeveynler çocukları üzerinde çok iyi bir gözlem yaparak onların eğilimlerinin ne olduğunu tespit ederek o yönde ilerlemesini sağlamalıdır.
  7. Çocuklarımız ilk öğrenmeyi aile içinde başlar. En çok öğrenme modeli de model alarak öğrenmektir. Çocuklar anne ve babasını model alarak taklit eder. Anne ve babalar, hareketlerine dikkat ederek özgüveni yüksek hareketler yapmalıdır.
  8. Evinizde hepimizin bir görevi vardır. Anne ve babalar evin ihtiyaçları için uğraşır ve ailesi için didinir. Çocuklarımız için de küçük ama onlar için önemli görev vermeliyiz. Görev bilincini taşıyan bir çocuğun özgüveni de çok yüksek olur.
  9. Çocuklarımızı affetmeyi şiar edinmeliyiz. Çünkü adı üzerinde onlar bir çocuk. Onlar hata yapacak büyükler affedecek. En küçük bir hatasında ona ceza verilirse ve onu yalnız bırakırsak çocuk içine kapanarak, güvensizliğe uğrayacaktır   
  10. Onlara hedef belirleyin ve o hedef uğruna savaşmasını sağlamalıyız. Örneğin en basitinden kendi ödevlerini bitirmesi hedefini önüne koymalıyız. Bu şekilde hep ileride bulunan hedefe yoğunlaşarak idealleri peşinde yürümeleri sağlanmalıdır.
     Bir çocuğun eğitimi aile içinde başlar okulda gelişir ve hayat boyu sürer taki yaşamı sona erene kadar. Çünkü öğrenmenin yaşı yoktur. Büyüklerin de eğitimi bitmez. Bu yüzden aile için de iletişimi her daim açık bırakmalıyız. Bir çocuk ailede mutluysa çevresinde de mutludur. Bir çocuk ailede mutluysa sosyal çevresini de mutlu eder. Mutlu bir çocuk özgüveni yüksek bir çocuktur. Aile içinde iletişimi iyi olan çocuk sosyal çevresinde de sevilen sayılan bir çocuktur. Bu hasletlerle büyüyen bir çocuk ileride özgüveni yüksek birey olarak katma değeri yüksek fikirler ürünler üretir. Özgüveni yüksek olan bir toplum dünyaya hükmeder. 
Reklam Alanı advertise here

Yorumunuz Onaylandıktan Sonra Görüntülenecektir.
EmojilerEmoticon

 

Aramak İstediğiniz Kelimeyi Yazın Ve Entere Basın

Uykusuz Penguen