-->

Başarılı Olma Kuralı Özgüven Özgüven Geliştirme Ve Kendini Geliştirme

- Mayıs 12, 2017
advertise here
    


     Hepimiz hayatımızda daha başarılı olmayı, daha fazla para kazanarak rahat bir yaşam sürmeyi isteriz. Tüm bunların olması şu üç konuda başarı olmamıza bağlıdır. Özgüven, özgüven geliştirme ve kendini geliştirme'dir.

     Özgüven nedir?
     Kısaca özgüven, bir konuda kendini yeterli görerek bunu ben yapabilirim demektir. Örneğin hepimiz gençliğimizde yasamışızdır. Okul yıllarımızda, öğretmenin sorduğu soruları bildiğimiz halde özgüven eksikliğinden ayağa kalkıp cevap verememişizdir. Oysa ki özgüveni yüksek olan öğrenciler doğru ya da yanlış sorulan konu hakkında bildiklerini çekinmeden söylediğini görmüşüzdür. Peki özgüven dediğimiz olgu doğuştan mi gelir, yoksa özgüveni hayatımızda yaşarken mi öğreniriz?

    İnsanlar doğarken eşit olarak doğarlar. İlerleyen yıllarda yaşadığı aile ve sosyal çevrenin etkisiyle farklılaşır ve aralarında ayrışmaya gider. Tabi bu ayrışma özgüven konusunda olur. Toplumun genelinde zengin ailelerin çocuklarının özgüveni daha yüksek olur gibi yanlış bir kanı vardır. Özgüven zenginliğe bağlı değildir. Sadece ailenin çocuğuna verdiği, kazandırdığı bir özelliktir. Bu da gösterir ki özgüven doğuştan değil yaşarken öğrenilen bir olgudur. Çocukların özgüven kazanmasında anne ve baba çok önemli bir yere sahiptir. Okul bile özgüven aileden sonra gelmektedir. Çocuğumuzun daha ilk adımlarında ona bir şeyleri kendinin başarabileceğini, onun karşılaşabileceği bazı zorluklarda bunun üstesinden gelebileceğini ona hissettirmemiz gerekmektedir.

    Çocuğumuzun özgüveninin geliştirme yolları nelerdir?
     Günümüz bilgi çağı olduğu için bilgiye ulaşmak çok kolay. Artık bütün kütüphaneler bir tık ötemizde. İstediğimiz bilgiye istediğimiz zaman ulaşmak artık hayal değil. İşte bu bilgi çağında doğan çocuklar hem çok şanslı, hemde çok şanssız. Anne ve baba çocuğunun özgüvenini geliştirmek onlara gerekli desteği çıkarken bazen çok üstlerine gittikleri için bu destek ters tepki yaratmaktadır. Bundan dolayı da anne ve baba bir zamandan sonra bıkkınlık yaşamakta ve çocuk ve aile arasında çok büyük uçurumlar oluşabilmektedir. Ebeveynlerin üstlerine düşen görev çocukları sıkmadan onlara özgüvenlerini nasıl geliştirebileceklerini öğretmeleridir. Çünkü hepimiz de biliriz ki çocuklarımızın ilk öğretmenleri bizlerizdir. Bizler ne kadar duyarlı ne kadar özverili olursak çocuklarımız da o kadar özgüveni yüksek bireyler olacaktır. Onlara küçük küçük sorumluluk vererek onların da bir işe yaradıklarını görmelerini ve onların aslında bizler için ne kadar değerli olduklarını onlara fark ettirmemiz lazım. Örneğin çocuğunuz dışarıya çıkmaya korkuyor ise, evdeki çöplerin dışarıya çöp kutusuna atılması görevini ona verebilirsiniz. Evet ilk başlarda bu zor olacaktır ama sizin de desteğimiz ile bir kaç denemeden sonra kendiliğinden onun özgüveninin geliştiğini gireceksiniz. O da bunun farkında olacak ve hiç bir şey eskisi gibi olmayacaktır. Bir küçük örnek daha vermek gerekirse, hepimiz alış veriş yaparız. Avm'ye gittiğimizde eğer çocuğumuza da bir şeyler alacaksak önce onun ne istediğini, neleri beğendiğini sormamız gerekmektedir. Kendisinin ne istediğini bilmesi onun bir birey olduğunun farkına varmasıyla birlikte özgüveninin geliştiğini bizlerde pekala göreceğizdir.   
     Tabi tüm bunları yapmak ilk olarak dediğimiz gibi bizlere yani ebeveynlere düşmektedir. Bu özellikleri çocuğumuza aşılamak için ilk olarak kendimizi geliştirmeliyiz.

      Peki kendini geliştirme yolları nelerdir?

       En önemli kıstas okumaktır. Evet okumak. Okuyarak araştırmalıyız. Eğer bizler kendini geliştirme adına okumuyor, araştırmıyorsak çocuğumuza hiç mi hiç yararınıza dokunamaz. Yukarıda belirttiğim gibi bilgi çağında yaşıyoruz. Bir tık ötemizde tüm bilgiler durmaktadır. Özellikle kendini geliştirme adına yazılmış onlarca kitap durmakta ve bu kendini geliştirme konulu kitapları alıp okumuyorsak, çocuğumuzun özgüveni  yüksek bir çocuk olmasını bekleyemeyiz. Günümüzde bazi kuruluşlar kendini gelistirme kursları açmaktadır. Eğer imkanımız var ise buralara giderek kendimizi gelistirme yollarını öğrenip hem kendimizin hem de çocuğumuzun özgüveni yüksek, giderek özgüvenini geliştiren bir birey olduğunu göreceğizdir. Bu olguları hem kendimize hemde gelecek nesillere aktarmada başarılı olduğumuzda, daha refah bir toplum olacağızdır. İstediğimiz yüksek medeniyet derecesine ulaşacağız.

Reklam Alanı advertise here

Yorumunuz Onaylandıktan Sonra Görüntülenecektir.
EmojilerEmoticon

 

Aramak İstediğiniz Kelimeyi Yazın Ve Entere Basın

Uykusuz Penguen